In de Klimaatwet is vastgelegd dat in Nederland in 2050 geen broeikasgassen meer mogen worden uitgestoten. De provincie Flevoland is medeverantwoordelijk voor het realiseren van deze ambitie en wil hier passend beleid op voeren. In deze verkenning voor een Klimaatplan Flevoland brengen we het huidige beleid in kaart en stellen we aanvullende beleidsmaatregelen voor die passen bij de klimaattransitie in Flevoland. In hoeverre draagt het bestaande beleid bij aan de doelstelling en in hoeverre is aanvullende inspanning wenselijk?
Quintel heeft eerder onderzocht in hoeverre energieneutraliteit in Flevoland in 2030 binnen bereik ligt. 100% energieneutraliteit in 2030 lijkt, zelfs als alle onzekerheden de goede kant op vallen, onwaarschijnlijk. Bovendien richten de berekeningen zich op energie, terwijl de provincie op zoek is naar een klimaatplan waar over de volle breedte wordt gekeken naar emissiereductie. Voor een klimaatneutraal energiesysteem is inzet op andere thema's zoals mobiliteit, industrie, landbouw/landgebruik en de gebouwde omgeving nodig, waarvan de bijdrage nog onvoldoende in beeld is.
In opdracht van de provincie Flevoland hebben Quintel, Over Morgen en Arcadis een (cijfermatige) verkenning uitgevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen in de provincie. Per sector van het klimaatakkoord zijn beleidsmaatregelen geïnventariseerd die vervolgens uitgewerkt zijn tot drie mogelijke scenario's voor 2030 in het Energietransitiemodel (ETM):
Landelijk beleid bepaalt voor een deel hoe de transitie in Flevoland gaat lopen; met provinciaal beleid kan echter ook een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de nationale doelstellingen.
Download het rapport op de website van de Provinciale Staten Flevoland.