HyChain 1 is the first part of the HyChain project, of which three parts have recently been completed. Quintel, in a consortium with Royal Haskoning DHV and TNO, studied the potential demand for hydrogen across various sectors and the major tipping points driving this demand.
CE Delft en Quintel hebben in samenwerking met belanghebbenden uit Groningen en Drenthe onderzocht hoe de noodzakelijke ontwikkeling van de energie-infrastructuur afhangt van verschillende toekomstbeelden voor het energiesysteem van 2050. Wij hebben ons daarbij gebaseerd op de nationale Net voor de Toekomstscenario’s (2017) die CE Delft samen met met Netbeheer Nederland heeft ontwikkeld.
De U10/U16 gemeenten willen samenwerken aan het realiseren van de klimaatdoelen. Dit valt samen met de ideeën vanuit het Rijk en de VNG om delen van de klimaatopgaven uit het Klimaatakkoord te beleggen bij de regio’s, de RES. Om tot een RES te komen is in de eerste plaats inzicht nodig. Wat is de opgave? Hoever kan de ambitie reiken? Waar liggen de grote kansen? Wat zijn de belangrijke “knoppen”? Zijn er grote lokale verschillen in vraag en in opwekpotentie?
Tijdens dit traject is de voorkennis samengebracht middels twee knoppensessie per gemeentes, er zijn schietschijfscenario’s opgesteld en de ODMH is nu zelfstandig aan de slag met het opstellen van de scenario’s.
Netbeheerders Stedin en Enduris hebben de taak om ervoor te zorgen dat de energie-infrastructuur in de gebouwde omgeving ‘transitie-proof’ is. Het aanpassen van die infrastructuur vergt planning. Openingsbod geeft inzicht in de buurten waar we met de huidige kennis en de huidige stand van de technieken een goed onderbouwde keuze kunnen maken voor een alternatief voor aardgas. Openingsbod is een startpunt voor het gesprek tussen gebiedsregisseurs en accountmanagers van Stedin en Enduris en de gemeentes.
CE Delft en Quintel hebben voor alle wijken in het verzorgingsgebied van Stedin en Enduris onderzocht hoe een duurzame warmtevoorziening in 2050 eruit kan zien. Uit deze wijken is een ‘top 100’ samengesteld waar op dit moment de minste onzekerheid bestaat en waar op korte termijn gestart kan worden met verduurzaming.
Warmtenetten zijn een interessant alternatief voor aardgas in de gebouwde omgeving. Tegelijk kunnen warmtenetten een belangrijke rol spelen in het balanceren van vraag en aanbod van energie over de seizoenen. Bijvoorbeeld bij de inpassing van volatiele bronnen als zon-PV en zonnewarmte of het hergebruik van industriële restwarmte. Warmte-, elektriciteits- en gasinfrastructuur raken hierdoor telkens meer met elkaar verknoopt. Het Energietransitiemodel (ETM) is uitgebreid om deze 'systeemrol' van warmte inzichtelijk te maken.
De warmtevoorziening is verantwoordelijk voor een significant deel van de (decentrale) CO2-uitstoot en is daarom één van de belangrijkste energiethema’s voor lokale beleidsmakers. Om relevant te blijven voor de steeds concretere vragen rondom de warmtetransitie is het ETM tijdens dit project flink aangescherpt op het gebied van isolatie, warmtenetten en restwarmte.
Waterstof heeft de potentie om een grote rol te gaan spelen in een duurzaam energiesysteem van de toekomst. Om de impact van waterstof op het energiesysteem in kaart te brengen en discussie over waterstof beter te kunnen ondersteunen heeft Quintel met een consortium van partners nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het Energietransitiemodel.